Welke camera past op welke mount?

In dit overzicht proberen we aan te geven welke mount op welke camera past, en als het niet past, welke adapter er dan nodig is.

Uw camera

Over het algemeen zijn er 3 typen aansluitingen gangbaar, met enkele variaties daarop.

Quick Release

Dit type aansluiting bestaat uit een schuif & klik systeem, waarmee je de camera snel vast of los kunt maken van de mount. Gangbaar is het type dat GoPro gebruikt, en bij alle universele aansluiting en vele camera's met een quick-release montage optie zal dit het type zijn dat gebruikt wordt.

Variaties:

  • ISAW: deze quick-releases passen soms, maar er kan enige speling zitten tussen camera en mount.

Vaak wordt de quick-release gebruikt in combinatie met de pivot-arm aansluiting, er wordt dan een tussenstuk gebruikt dat een J-hook wordt genoemd, of "quick release buckle".

Pivot arm

Dit type aansluiting maakt gebruik van twee halfronde delen die in elkaar schuiven, waarna er een duimschroef door het geheel wordt aangedraaid om alles vast te zetten. Voordeel is dat deze aansluiting niet zomaar los kan gaan, en dat de stand van de camera in één as (de as waarin de twee halfronde delen tegenover elkaar kunnen draaien) kan worden aangepast. Nadeel is dat het iets meer tijd kost om een camera te monteren of los te halen.

Variaties:

  • ISAW/ActionPro/ActiveOn: deze passen altijd, echter, wordt er gebruik gemaakt van een ander type duimschroef, met een boutje erop, om makkelijker en met minder kracht de camera te kunnen vastzetten.

Tripod Mount (1/4" statief mount)

Dit type mount komt minder vaak voor bij actiecamera's, alleen bij de hoogwaardige Sony camera's, Liquid Image en camera's in het allerlaagste segment. Deze aansluiting bestaat uit een uitstekende bout met schroefdraad aan de kant van de mount, en aan de kant van de camera een gat met schroefdraad waarin deze bout kan worden gedraaid om de camera vast te maken. Hierop zijn eigenlijk geen echte variaties, dit type mount wordt allom gebruikt door fotocamera's en videocamera's.

Geen producten gevonden voor deze selectie.